Mucize Meyve

Mucize Meyve (Miracle Fruit)

Mucize Meyve (Miracle Fruit) Synsepalum dulcificum, Sapotaceae familyasından bitki türü. İngilizcede Miracle Berry veya Miracle Fruit (Mucize Meyve) olarak da adlandırılır. Avrupalı kâşif Chevalier des Marchais tarafından 18. yüzyılda keşfedilmiş bir bitkidir. 1725 yılında Batı Afrika gezisinde bu kâşif yerlilerin bu bitkinin meyvelerini topladıklarını fark etmiş ve bu bitkinin meyvelerini yedikten sonra, geçici bir süreliğine acı veya ekşi olarak yediği her şeyin, tat alma duyusunca tatlı olarak algılandığını fark etmiştir. Sıcak iklim bitkisi olarak Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Nijerya, Zaire gibi sıcak ve nemli ülkelerde ve organik…

Read More

Mangostan

Mangostan

Mangostan Mangostan (Garcinia mangostana) anavatanı Malaya yarım adası ve Sunda Adaları olan tropikal bir meyve. Meyvelerin Kraliçesi olarak da adlandırılır. Mor renkte çok kalın bir kabuğun içindeki yenen kısmı, beyaz ve yumuşaktır. Güney Asya ülkelerinde, özellikle de Endonezya mutfağında çokça tüketilir. Mangostan, Asya tropiklerinin en ünlü ve lezzetli meyvesi olarak kabul edilir. Mangostan meyvesi tatlı ve keskin, sulu, biraz liflidir. Mangosten’in Özellikleri? Mangosten in yetiştirildiği sahaların sınırları da kuzey ve güney yarımkürede 6° cı enlem dereceleri ile sınırlanmıştır. Buna rağmen Mangostenin 17° arz derecelerine kadar yetiştirilmesine girişilmiş ise de; iyi…

Read More

Mango

Mango

Mango Mango, kapalı tohumlulardan Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine ait tropik, astropik ağaçlarının verdiği etli meyveye denir. Bu meyve, anavatanı olan Hindistan’dan dünyaya yayılmıştır. Mango Hindistan’ın Pakistan’ın, ve Filipinler’in milli meyvesidir. Mango ağacı Bangladeş’in milli sembolüdür. At mangosu (Horse mango) olarak adlandırılan M. foetida türü gibi yerel bazda yetiştirilen türlerin yanında; Mangifera indica – bilinen mango ya da Hint mangosu olarak adlandırılan tür dünyada pek çok tropik, subtropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilip dünyaya dağıtılan tek türdür. Bir kısım kültürlerde mangifera meyveleri düğünlerde dekorasyonda, halk kutlamaları ve dinsel ayinlerde kullanılır. Mango Yetiştirilmesi…

Read More

Muz

muz

Muz Muz (Musa), Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye’de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir. Muzun bu kadar aranmasının sebebi sadece kolay erişilebilen ve kolay tüketilebilen bir bitki olması değildir. Bu tüketimin ardında muzun çok besleyici bir besin kaynağı olması, birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasiti içeriyor olması yatmaktadır. Batı Avrupa ülkelerinde sadece tadı ve kokusu için aranan bir meyve…

Read More

Çarkıfelek (Passiflora)

Çarkıfelek (Passiflora)

Çarkıfelek (Passiflora) Passiflora; Passion Fruit, Çarkıfelek, Maruçya, Maracuja, Tutku Meyvesi ve Aşk Meyvesi olarak dta adlandırılır. Çarkıfelek (Passiflora), çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından 500 kadar türden oluşan asma ya da sarmaşık tipte bitki cinsi. Değirmen çarkını andıran çiçeklerinden dolayı Türkçede “çarkıfelek” (feleğin çarkı) adını almıştır. Farsçada ise saate benzerliğinden dolayı “saat” (ساعت) adı kullanılır. Bazı türleri yenebilir meyveleri için tropikal bölgelerde ziraati yapılırken, bazıları da çiçeklerinden dolayı bahçe ve kameriye örtü bitkisi olarak kullanılır. Passifloranın Özellikleri Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tat ve aroması benzersizdir, aroması uzun bir süre…

Read More

Pikan (pecan) cevizi

Pikan (pecan) cevizi

Pikan (pecan) cevizi Pikan cevizi, Carya illinoinensis, Amerika kökenli bir bitki türüdür. Pikan cevizi Juglandales takımının Juglandaceae familyasının içinde Carya cinsine bağlı Carya illinoensis türü olup, sert kabuklu bir meyvedir. Dünyada daha çok Pekan olarak isimlendirilmesine rağmen ülkemizde meyvesi ve tohumu cevize benzediğinden dolayı Pikan cevizi olarak adlandırılmıştır. Cevize (Juglans regia) göre iç randımanının yüksekliği, ılıman iklim bölgelerde daha az masrafla yetişebilmesi, zengin besin içeriğinin olması Pikan cevizini üstün kılan özelliklerdendir. Pikan cevizinin anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. ABD’ nin Georgia, Texas, Mississippi, Arkansas, Doğu Oklahoma, Doğu Kansas, Missouri, Alabama, Batı…

Read More

Uzun kaktüs çeşitleri

Uzun kaktüsler, Old Man Cactus

Uzun kaktüs çeşitleri Kaktüs sağlığa yararlı bir ev bitkisidir. Çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak ışık alan bir köşede bulundurulmalıdır. Bu bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalı, toprağı tazelenip havalandırılmalıdır. Saksı değişimi 5-6 yılda bir kere olsa yeterlidir. Seyrek aralıklarla özellikle yazın az su damlatılabilir. Bazı kaktüs türleri 2 metreye kadar uzar. Bu kaktüs çeşitleri dünyanın 4 bir yanında yetişir. Armatocereus oligogonus Bilinen adı: Armatocereus oligogonus Bilimsel adı: Armatocereus oligogonus Türü: Kaktüs / Sukulent (Etli Bitki) Sulama: Kuru…

Read More

Kaktüsgiller

Kaktüsgiller

Kaktüsgiller Kaktüsgiller (Cactaceae), gövdeleri etli ve yaprakları diken şeklini almış bir çiçekli bitkiler familyası. Kaktüs, cins adı olmamasına rağmen, kaktüsgiller familyasını oluşturan gövdeleri etli, yassılaşmış ve sulu olan, yaprakları diken şeklini almış bütün çiçekli bitkilere verilen ortak addır. Genellikle çöllerde ve tropiklerde yaygınlardır. Sukkulent gövdeleri aynı zamanda özümleme görevini de yapar. Çölde yetişen Saguaro, en büyük kaktüslerden biridir. Yetişkinleri genellikle 12 metre boya ulaşır, nadiren de 15 metreyi aşanları bulunur. Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kökleri çok uzun ve kalındır. Bu özellikleri…

Read More

Ejder Meyvesi (Pitaya)

Ejder Meyvesi (Pitaya)

Ejder Meyvesi (Pitaya) Pitaya: Pitahaya, Dragon fruit, Ejder Meyvesi, Kaktüs meyvesi olarak da adlandırılır. Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir. En önemlisi ve yaygın olanı da Hylocereus cinsinden olanlardır. Ancak bu cinsin yanında dünyada çeşitli halklarca Stenocereus (ekşi pitaya) cinsinden kaktüs türlerinin meyvesi de bu adla bilinmekte ve çeşitli ülkelerde bu türün meyveleride kültür olarak yetiştirilmektedir. Dahası bir kısım bilim insanları Hylocereus cinsinin bağımsız bir cins olarak değil, Stenocereus ailesi içerisinde göstermektedir. Buna ilaveten Perulularca (Cereeae) cinsi nadir bulunan Peru elma kaktüsü (Cereus…

Read More

Pomelo

Pomelo

Pomelo Pomelo: Ağaç Kavunu, Şadok olarakta bilinir. Şadok (İngilizce: shaddock) Çin greyfurdu diye de bilinen pomelo (Latince: Citrus maxima) sedef otugiller ailesinin alt oymaklarından Turunçgillere bağlı Citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 cm’i bulabileceği gibi[2]. Ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir. Jeruk Bali, lusho fruit, ya da jabong, pompelmous ya da Tamil lehçesinde pampa limāsu, (பம்பளி மாசு), Pompous limonu bilinen diğer adlarıdır. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye…

Read More