Ananas

Ananas

Ananas
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika’dır. Meyvesi iri, güzel kokulu ve lezzetlidir; üstünde bir demet yaprak vardır. 1555’te Jean de Léry tarafından Brezilya’da bulundu, oradan İngiltere’ye götürüldü, sonra Fransa’da yetiştirildi.

Ananas genelde 1-1,5 metre boylarında ve bazen daha uzun, parlak, uzun, mumsu yapraklı bir görünümü olan, kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200’e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar. Üst kısmında fibonacci dizilimine göre yapraklanma oluştururlar.

Ananas üretimi
2009 yılı ananas üretiminde Brezilya 2.206.492 ton ile birinci sıradadır. 2.198.497 ton ile Brazilya’yı Filipinler takip etmektedir. FAOSTAT verilerine göre 2009 yılında dünya genelinde üretilen ananas miktarı 19.488.240 tondur. 2001 yılında taze ananas ithalatında birinci sırada 322.000 ton ile Kosta Rika vardı. ABD ve Avrupa süpermarketlerinde en yaygın olarak bulunan taze ananas 1970’lerin başında Hawaii’de üretilmeye başlandı. Ticari tarımda, çiçeklenme yapay olarak tatbik edilebilir ve ana meyvenin hasadının daha erken yapılmasını sağlar. Bu uygulama bitkinin daha küçük ikinci bir ürün üretmesine olanak sağlar.

Sözcüğün Kökeni
Ananas meyvesi şekil itibarıyla kozalaklı çam ağaçlarının üreme organlarına benzediğinden, Avrupalı gezginler bu meyveyi ilk bulduklarında İngilizcede “çam elması” anlamına gelen pineapple, İspanyolca’da çam anlamına gelen piña vs. isimler vermişlerdir. Daha sonra ise çam kozalağı orijinalinin korunması amacıyla Tupi-Guarani dilleri kullanılan bu isim seçilmiştir. Türkçede de orijinal haliyle benimsenen ananas kelimesi lügatı ilk olarak 1938 yılında kaydedilmiştir.

Bunu da oku :  Mangostan

Ananas Özellikleri ve Tarihçesi?

Ananas, tropikal iklim kuşağında yetişen bir meyvedir. İlk defa Christopher Columbus tarafından Orta ve Güney Amerika da yetiştirilmiştir. Daha sonra Columbus meyveyi Avrupa ya tanıtmıştır. İspanyollar ise ilk defa bu meyveyi o dönem ticaret yaptıkları Philippines, Hawaii ve Guam halklarından öğrenmişlerdir. Güney Avrupa da ilk defa hobi olarak yetiştirilme çalışmaları 1720′ li yıllara rastlamaktadır.

2001 yılında, Tayland bu meyveden 1.979 milyon ton, Philippines 1.618 milyon ton ve Brezilya 1.43 milyon ton üretim rakamlarına ulaşmıştır.

Ananasın Yetiştirildiği Yerler?

Başlıca Kosta Rica, Honduras, Fildişi Sahili, Gana, Tayland ve Malezya gibi tropikal iklimin görüldüğü bölge ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Ananas Faydaları?
Protein sindiren enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı yada yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu bilinmektedir.

Ananas, az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Anti oksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir.

Bunu da oku :  Rambutan

Bromelain, ananasın içerisinde bolca bulunan ve vücuttaki proteinleri parçalama özelliğine sahip olan bir enzimdir. Bu özelliğinden dolayı doğal et yumuşatıcı olarak kabul edilir ve et marinasyonlarında kullanılır. Çiğ ananas veya olgunlaşmamış ananasın tüketilmesi durumunda Bromelain, ağız içerisindeki dokulara zarar vererek dil ve yanaklarda yanma hissi oluşturur. Bromelain yüksek ısıya dayanamadığı için ananası pişirmek veya ananasın bromelain içeren çekirdek ve gövde kısımları dışındaki bölümlerini çiğ olarak az miktarda yanma etkisini engellemeye yardımcı olur.

Ananası Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyve olarak yiyebilir, suyunu çıkartıp kokteyllerinizde kullanabilirsiniz. Meyve, sebze ya da etli salatalarınız ile birtakım yemeklere de ilave edebilirsiniz. Ayrıca dekorasyon amaçlı da kullanabilirsiniz.

Ananas’ı Saklama Koşulları
Ananas optimum 80C de 4-5 gün saklanabilir. Dilimlenmiş ananaslar ise streç ya da alüminyum folyo ile sarılarak 2-4 gün buzdolabında saklanabilinir.

Ananas Seçerken:
Tombul, taze gözüken ve mümkün oldukça en geniş olanını seçin. Ananas ne kadar genişse yenilebilir kısmı o kadar fazla olur. Taze gözüken koyu yeşil yapraklar iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Kokusu da iyi kalitede olduğunun bir göstergesidir fakat soğuk ortamlarda muhafaza edildiği için genelde kokusu oda ortamında olmadıkça fazla hissedilmez. Yaprakların kolayca çıkabilir olması yada kabuğunun rengi ananasın olgunluğu yada iyi kaliteli olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Ananası olgunlaşması için saklamak gerektiği hakkındaki bilgilerde yanlış yönlendiricidirler. Ananas hasat edildikten sonra ne olgunlaşır nede tadı tatlılaşır. Ananas olgunlaşmaya çok yakınken hasat edilir ve hemen pazarlara gönderilir. Bu yüzden hemen yenilmesi gerekir.

Bunu da oku :  Playful Pina

Ananas Keserken:
Ananasın üst yapraklı bölümünü bıçakla kesin. Daha sonra boylamasına 4 parçaya ayırıp kavun keser gibi kabuğundan meyvesini ayırıp dilimleyebilirsiniz. Eğer ananasın kabuğunu meyve salatası olarak kullanmak ve yapraklarının dekoratif bir görüntü vermesini istiyorsanız ananası boylamasına ikiye ayırıp yine kavun keser gibi etli kısmını kabuğundan ayırabilirsiniz. Elde edeceğiniz ananas kabuğunu meyve salatası, yeşil salata yada dondurma koymak maksadıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca güzel bir şekilde ananası dilimlemenin ve ortadaki sert kısmından kolayca kurtulmanın en kolay yolu bir ananas dilimleyicisi satın almaktır. Bu alet yardımıyla dilimleri çıkardığınızda elde edeceğiniz ananasın çanağını hazırlayacağınız meyve salatalarını servis etmekte dekoratif kap maksadıyla kullanabilirsiniz.

Ananasın Muhafaza Koşulları
Ananası saklamak için streç yada alimünyum folyoya sararak kokusunun diğer yiyeceklere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları ağzı sıkıca kapatılmış bir saklama kabında buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.

Ananas bitkisi resimleri ve ananas meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 826 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Ananas

  1. emel

    ilk ananas meyvesini migrstan almıştım

Leave a Comment