Mango

Mango

Mango
Mango, kapalı tohumlulardan Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine ait tropik, astropik ağaçlarının verdiği etli meyveye denir. Bu meyve, anavatanı olan Hindistan’dan dünyaya yayılmıştır.

Mango Hindistan’ın Pakistan’ın, ve Filipinler’in milli meyvesidir. Mango ağacı Bangladeş’in milli sembolüdür.

At mangosu (Horse mango) olarak adlandırılan M. foetida türü gibi yerel bazda yetiştirilen türlerin yanında; Mangifera indica – bilinen mango ya da Hint mangosu olarak adlandırılan tür dünyada pek çok tropik, subtropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilip dünyaya dağıtılan tek türdür. Bir kısım kültürlerde mangifera meyveleri düğünlerde dekorasyonda, halk kutlamaları ve dinsel ayinlerde kullanılır.

Mango Yetiştirilmesi
Mangolar binlerce yıldır, Güney Asya’da yetiştirilmektedir. ve Doğu Asya‘ya M.Ö 4 . ve 5.yüzyıllarda ulaşmıştır. M.S 10.yüzyılda Doğu Afrika’da yetiştirilmeye başlanmıştır. 14.yüzyılda Faslı seyahatçi, Ibn Battuta, Mogadişu ziyaretinde bundan bahsetmiştir. Sonradan Brezilya, Batı Hint Adaları ve Meksika’da iklimin büyümesine izin verdiği yerlerde yetiştirilmeye başlanmıştır.

Mango çoğunlukla dondan korumalı, tropik ve ılıman subtropik iklimlerde yetişir. Dünya’daki mangoların üçte biri sadece Hindistan’da yetiştirilir. İkinci olarak bunun ardından Çin gelir.

Yiyecek
Mango her ne kadar tad ve dokusu türden türe değişirse de bazıları sulu olgunlaşmış eriğe bazıları avokado veya kavuna bazıları lifli bir dokuya sahip olduğunu belirtse de genelde tatlı bir tada sahiptir. Olgunlaşmamış, salamura edilmiş veya pişirilmiş meyve tüketilebilir. Olgunlaşmamış meyve derisi de rahatça tüketilebilir fakat belli alerjisi olan kişilerde dudaklarda, dilde, diş etinde dermatit’e neden olabilir. Olgunlaşmamış meyveler kahverengi kâğıt kutulara konularak olgunlaştırılabilir. Sonrasında plastik bir kutuda buzdolabından 4-5 gün tutulabilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze olarak tüketilebilir ancak meyve derisi kalın ve acı tatlı olduğu için tipik olarak yenmez.

Bunu da oku :  Duku

Mangonun Özellikleri
Dünya tropikal ikliminde meyvelerin kraliçesi olarak da bilenen bu meyve, dış yapısı ve kesildiğinde ortaya çıkan mükemmel kokusu ile her zaman ilgi odağı olmayı başarmıştır. Tropikal iklim meyvesi olan mango, ağacındayken 30 °C nın altında olan sıcaklıklarda verim vermez. Yeşil mango içerdiği yüksek C vitamini yönünden, kan dolaşımını rahatsızlıklarında özellikle tedaviye yardımcıdır.

Mangonun Yetiştirildiği Yerler
Orta ve Güney Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinde üretilmektedir.

Mangonun Faydaları
Olgunlaşmış mango oldukça faydalıdır. Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur. Bu asitler vücut tarafından kullanılır ve vücudun alkali kaynaklarını koruyabilmesine yardımcı olur.Olgunlaşmamış mango erkekleri, sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı etkilerine karşı korur. Sıcak kül üzerinde pişirilen mango su ve biraz şekerle karıştırılıp bir içecek hazırlanırsa, bu sıcak çarpmasına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir. Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır.

Bunu da oku :  Avakado

Mangoyu Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Kesmeden önce Mangoları yıkayınız. Mangonun etli kısmı ortasındaki çekirdeğe sıkı bir şekilde birleşiktir. Çekirdeğine mümkün olan en yakın yerden boylamasına kesiniz. Çekirdeğini çıkartıp kabuğunu soyarak kullanım amacınıza uygun bir şekilde doğrayınız. Çok olgun Mangoların kabuğunu bıçakla boylamasına izler gibi yapıp muz soyar gibi geriye soyabilir ve meyveyi çekirdeğine kadar boylamasına dilimleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca ortadan ikiye kestiğiniz mangonun etli kısmını bıçakla kabuğuna zarar vermeden baklava dilimi şeklinde çizip kaşıkla kabuğundan ayırabilirsiniz.

Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında ve süslemelerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra, dondurma ve sos yapımında da kullanabilirsiniz.

Mangonun Muhafaza Koşulları
Olgunlaşmamış mango, satın alınmışsa olgunlaşana kadar oda sıcaklığında 3-5 gün saklanır.

Olgunlaşmış mangoları kapalı plastik çantalarda sebzelikten uzak bir yerde 3-4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

Mangonun Besin Değerleri
Mango gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilen bir meyvedir. Yeşil ya da olgunlaşmamış mango olgunlaştıkça glikoza, sakroza ve maltoza dönüşen nişasta içerir. Bu nişasta mango olgunlaşmasını tamamlayınca tamamen kaybolur. Yeşil mango zengin bir pektin kaynağıdır. Fakat çekirdek oluşmaya başladıkça pektin yavaş yavaş kaybolmaya başlar.

Bunu da oku :  Mango yetiştirme

100 Gr. Mangonun Besin Değerleri
? Su (g) 81,71
? Enerji (kcal) 65
? Enerji (kj) 272
? Protein (g) 0,51
? Yağ (g) 0,27
? Karbonhidrat (g) 17,00
? Lif (g) 1,8

MİNERALLER
? Kalsiyum (mg) 10
? Demir (mg) 0,13
? Magnezyum (mg) 9
? Fosfor (mg) 11
? Potasyum (mg) 156
? Sodyum (mg) 2
? Çinko (mg) 0,04
? Bakır (mg) 0,110
? Manganez (mg) 0,027
? Selenyum (mcg) 0,6

VİTAMİN
? Vitamin C (mg) 27,7
? Tiamin (mg) 0,058
? Riboflavin (mg) 0,057
? Niasin (mg) 0,584
? Pantoteknik asit (mg) 0,160
? Vitamin B-6 (mg) 0,134
? Toplam folik asit (mcg) 14
? Vitamin B-12 (mcg) 0,00
? Vitamin A, IU (IU) 3894
? Vitamin A, RE (mcg_RE) 389
? Vitamin E (mg_ATE) 1,120

Mango bitkisi resimleri ve mango meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 243 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment