Ahududu ve Böğürtlen arasındaki farklar

Ahududu ve Böğürtlen

Ahududu ve Böğürtlen Arasındaki Farklar
Ahududu ya da frambuaz (Rubus idaeus), gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türü. Adı, ceylan anlamına gelen ahu ile dut kelimelerinden tamlamadır; harfiyen «ceylan dutu» anlamındadır.

Genelde ormanların açık verdiği yerlerde veya önceden yangın ya da ağaç kesimi ile açılan alanlarda büyür. Ahududu çiçeği, arılar için temel bir nektardır. Nemli iklime sahip bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliğinden ürer.

İki türü ticari olarak mevcuttur: yazın çok kısa bir dönemde yetişen vahşi türü ve sürekli meyve veren türü.

Ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş olarak bitki çaylarında kullanılır. Yaprakları 3’lü veya 5’li gruplar halinde bulunur ve altları gümüş-beyaz renktedir.

Böğürtlen, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rubus cinsini oluşturan familyasından insan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir bitki türlerini ortak adı.

Böğürtlenlerde çiçeklenme genellikle Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar devam etmektedir. Bu nedenle bitki üzerinde değişik olgunlaşma devrelerinde olan meyve salkımları birbirini izler.

Bunu da oku :  Rambai Ağacı

Ahududu Ve Böğürtlen Arasındaki Fark; ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabilir. Böğürtlen ve Ahududunun farkları olsa da benzer yanlarının olması hasebiyle bu iki meyve çok karıştırılmaktadır. Halk arasında daha çok böğürtlen olarak geçen Rubus Fruticocusun yöreye göre diken dutu, yabani üzüm, karamama gibi isimleri vardır. Latince ismi Rubus İdaeus olan ahududu ise halk arasında dağ çileği, ağaç çileği gibi isimleriyle de anılmaktadır.

Yapısı ve Faydaları
Kanı temizleyen, ağrı kesici etkisi olan, idrar söktürücü özelliği olan böğürtlen ve ahududunun en önemli faydası kandaki şeker oranını düşürmeleridir. Mineral yönünden zengin olan her iki meyvede de A, C, E, K ve P vitaminleri bulunmaktadır.

Yetişme Alanları
Her iki meyve de daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, fundalık ve çalılık gibi alanlarda yetişir. Bunun yanı sıra bahçe ve ormanlık alanlarda da karşılaşabileceğiniz bitkilerdir. Yaz aylarında açan bu bitkilerin çiçekleri pembe veya beyaz renktedir.

Yetişme alanı bakımından böğürtlenin habitat alanı daha geniştir. Ahududu böğürtlen kadar dayanıklı değildir ve her yerde kolay kolay yetişmez.

Tozu seven böğürtleni yol kenarlarında görebiliyorken nemli ortamlarda yetişen ahududu özel bakım gerektiren alanlarda yetişmektedir.

Bunu da oku :  Kuşkonmaz

Şekil ve Görünümleri
Her iki meyvenin bitkisinde diken bulunur ve böğürtlene bu yüzden Diken Dutu ismi de verilmiştir.

Çalılık şeklinde ve çilek bitkisine benzeyen görüntüleri olması bu meyvelerin karıştırılmasının bir başka sebebidir.

Bitkinin gelişim sürecine bağlı olarak meyvesi farklı renklerde olabilen böğürtlen ve ahududu meyveleri başlarda yeşil renkte olsalar da daha sonra kırmızı ve gelişimini tamamladıklarında siyah renkte olur. Yalnız bu iki meyvenin en önemli farklarından biri böğürtlen meyvesinin rengi koyu mavi, lacivert veya patlıcan morunu andıran bir renkte de olabilmesidir.

Ahududu şekil olarak çileğe benzer ve bu yüzden dağ çileği ismi ile de anılırken böğürtlenin şekli ahududuya göre daha yuvarlaktır.

Boy ve ebat olarak böğürtlenin meyvesi daha büyüktür. Gelişimini tamamlayan böğürtlen meyvesi çilek kadar büyük olabiliyorken ahududu en fazla fasulye tanesi kadar olabilmektedir.

En Önemli Farkları
Ahududu ve böğürtlenin arasındaki fark; en önemli olanı böğürtlen doğada kendiliğinden yetişen bir bitki iken ahududunun böğürtlenin kültürlenmiş türü olmasıdır.

Tatları; Bir başka farkları da tatlarıdır. Ahududu böğürtlene nazaran daha tatlıdır. Böğürtlenin tadında mayhoşluk bulunur.

Bunu da oku :  Liçi

Kullanım Alanları; Hem böğürtlen hem de ahududu meyve olarak yenilir. Böğürtlenin daha çok reçeli yapılıyorken frambuaz ismiyle de anılan ahududu pastalarda kullanılabilmektedir.

Bu konuyu oyla
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 1.616 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment