Ake Elması (Ackee)

Ake Elması (Ackee)

Ake Elması (Ackee)
Ankye, achee, akee, ackee apple veya ayee (Blighia sapida) olarak da bilinen ackee, lychee ve longan gibi Sapindaceae soXapberry ailesinin bir meyvesidir. Tropikal Batı Afrika’ya özgüdür. Bilimsel adı, meyveyi Jamaika’dan 1793’te İngiltere’nin Kew kentindeki Kraliyet Botanik Bahçeleri’ne götüren Kaptan William Bligh’i onurlandırmaktadır. İngiliz ortak adı Batı Afrika Akan akye fufo’dan türetilmiştir.

Potansiyel ölümlerle zehirli olarak uzun süredir devam eden bir üne sahip olsalar da, meyve taneleri olgunlaştığında, uygun şekilde hazırlandığında ve pişirildiğinde “lezzetli” olarak bilinir ve çeşitli Karayip mutfağının bir özelliğidir. Ackee, Jamaika’nın ulusal meyvesidir ve bir incelik olarak kabul edilir.

Aril olarakta bilen yenilebilen meyve birçok mutfakta kullanılır. İç yırtıkları sarı dışı canlı kırmızı renkte olan meyve sebze yemekleri gibi pişirilir.

Afrika’daki ismi “Akye Fufo” olan meyve Ake ismiyle Batı Afrika’dan yayılmıştır. Genelde, 12m?ye kadar uzayabilen ağaç, her zaman yeşil kalan tropikal bir ağaçtır. Zengin esansiyel yağ asit içeriğiyle meyve her yerde açık sarıdan parlak kırmızı renk alabilir. Doğal açılıp olgunlaştırılması fayda sağlayacaktır. Meyve ağaçta açıldığı zaman kalın, yağlı, sarı kabukla çevrili 3 büyük yuvarlak siyah tohumları etrafa yayılır. Bu tohumlar, A vitamini, çinko ve protein açısından zengindir.

Bunu da oku :  Yaban mersini

Ake bir meyve olasına rağmen çok farklı metotlarla pişirilir ve bir sebze olarak tüketilir. Pişirilirken toksinlerinin suya geçmesi için iyice kaynatılması önerilir. Kaynatıldığı su dikkatlice dökülmelidir. İkinci kez kaynatılmasında bir sakınca yoktur, ama emin olmak için kaynatırken suya tuz atılabilir. Bu sayede meyvenin toksinlerden arındığına emin olunabilir ve sonra istenilen yemek tarifleri için kullanılabilir.

Kaynatıldıktan sonra bile, tohumlar, kabuklar ve diğer yapılarında toksin içeriği değişebilir, bu yüzden çocuk ve evcil hayvanların ulaşamadıkları yere atılmalıdırlar.

Ake’nin Sağlığa Faydaları
Ake sadece tadı ve mutfaktaki geniş kullanım alanıyla ünlü bir meyve değildir. Meyvenin potansiyel faydaları aşağıda sıralanmıştır;
? Sindirim Problemleri: Ake meyvesi lif açısından çok zengindir. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsak ve midede sindirim ve boşaltımın kolaylaşmasını sağlar. Şişkinlik, kasılma, kabızlık ve bağırsak iltihaplanmalarını ortadan kaldırabilir. Kötü kolesterolü yok ederek kalp sağlığına iyi gelir.
? Tansiyon: Meyve damar genişletici olarak bilinen potasyum açısında zengindir. Kan damarlarını açarak kardiyovasküler sistemin yükünü hafifletir. Bu durum ateroskleroz ve kan damarı hasarı riskini azaltır.
? Kan Dolaşımı: Tansiyonu düşürmeye yardım etmesinin yanı sıra kan dolaşımı problemlerinin çözülmesinde de etkilidir. İçeriğindeki demir oranı sayesinde oksijenin vücuda eşit dağılmasına yardım eder. Demir ayrıca kansızlık sorununu da azaltır, zayıflık, baş dönmesi ve bilişsel sorunlar azalır.
? Bağışıklık Sistemi: Yemeklerde kullanmanın yanı sıra Ackee’nin orijinal kullanımlarından biri de yaygın hastalıkların etkilerinin azaltılmasıdır. Meyve harika bir bağışıklık sistemini güçlendiren, çeşitli hastalıklara karşı koruyan vitamin C deposudur.

Bunu da oku :  Pikan (pecan) cevizi

UYARI: Bir çok faydası olmasına rağmen bu meyve olgunlaşmadan önce yenirse oldukça zehirlidir. Asla bir Ake meyvesini doğal olarak açılmadan tüketmeyin. Aksi halde Jamaikan Kusma Hastalığı’na sebep olur ve aşırı durumlarda koma ve ölüme sebebiyet verir.

Ake Elması (Ackee) resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 1.384 times, 1 visits today)

Related posts

2 Thoughts to “Ake Elması (Ackee)

  1. şennur akkoyun

    gerçekten çok güzel bir meyve elinizde fidesi varsa bende saksıda yetiştirmek istiyorum. izmir bozyaka’da oturuyorum. iyigünler

    1. Erdinc Kalyoncu

      Sinop Stad TARAFINDA, sahilinde cok var tohumu. Kendi kendine kumlukta olmu$! Nerden geldiyse oraya? 😄

Leave a Comment