Mucize Meyve

Mucize Meyve (Miracle Fruit)

Mucize Meyve (Miracle Fruit)
Synsepalum dulcificum, Sapotaceae familyasından bitki türü.

İngilizcede Miracle Berry veya Miracle Fruit (Mucize Meyve) olarak da adlandırılır. Avrupalı kâşif Chevalier des Marchais tarafından 18. yüzyılda keşfedilmiş bir bitkidir. 1725 yılında Batı Afrika gezisinde bu kâşif yerlilerin bu bitkinin meyvelerini topladıklarını fark etmiş ve bu bitkinin meyvelerini yedikten sonra, geçici bir süreliğine acı veya ekşi olarak yediği her şeyin, tat alma duyusunca tatlı olarak algılandığını fark etmiştir.

Sıcak iklim bitkisi olarak Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Nijerya, Zaire gibi sıcak ve nemli ülkelerde ve organik yönden verimli,4,8-5,8 ph değerlerine sahip asidik nitelikteki topraklarda yetişir. Bitki en fazla -2dereceye kadar soğuğa dayanabilmekle yetişmesi için yüksek neme ihtiyaç bulunmaktadır. Yılda 2 defa yağmur sezonu sonunda meyve veren bu bitki yıl boyu yeşil kalır.Tohumdan çoğaltılabilen bitkinin çimlenmeden itibaren meyve vermesi 2-3 seneyi bulabilir. Yağ oranı sıfıra yakın olan bitkinin meyveleri, kırmızı renkte olup,çekirdek harici etli kısımları yenir. Tatsız olan meyve yendikten sonra yapılan bilimsel incelemelerde meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlemektedir. Bu durumda bu meyve yendikten sonra yenen diğer şeylerin tatlı olarak algılanmasına neden olmaktadır.

Bunu da oku :  Pomelo

Miracle Fruit : Sapotaceae familyasından olan mucize meyve Synsepalum dulcificum, Ülkemizde henüz bilinmemesine karşın 1700 lü yıllarda Batı Afrika’ya giden bir Fransız gezgin, burada yediği tuhaf bir meyveden bahsetmiş. Meyve yendikten sonra, bir süre acı ve ekşi dahil bütün yiyecekler şekerli gibi tatlı oluyormuş. Yerliler bu ufak çalı meyvesini toplayıp, yemeklerden önce yiyorlarmış.

Bilimsel açıklaması: meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlüyor. Henüz nasıl olduğu bilinmiyor ama dilin ya ekşi ve acımsı tatları şeker gibi algıladığı, ya da proteinin bu tatları bloke ettiği ve sadece şekere geçit verdiği tahmin ediliyor. Meyvenin kendisinin hiç tadı yok.

Adı üstünde mucize meyve (miracle fruit) yenildikten sonra 1-2 saat süreyle ekşi veya acı yediğiniz bir şeyin tadını tatlıya çeviriyor. Bitkiden diyabet tedavisinde çeşitli ülkelerde yararlanılmaktadır.

Sıcak iklim bitkisi olan miracle fruit, -2 dereceye kadar dayanıklı olduğu bilinmekte. Yetiştiği ülkeler; Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Gana, Nijerya, Zaire.

Bunu da oku :  Kaju

Saksıda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bu mucize meyveyi dostlarınıza yapacağınız ikram sonrasındaki halleri görünmeye değer gibi görünüyor.

Saksıda yetiştirmek isterseniz, fidanınızı kışın koruyarak en azından eksi dereceye düşmeyen bir yerde muhafaza ederek yıllarca yetiştirebilirsiniz.

Toprak isteği olarak asitli organik maddece zengin toprakları tercih etmeniz Synsepalum dulcificum’u verimlice yetiştirmeniz için gereklidir.

Miracle Fruit bitkisi resimleri ve Miracle Fruit meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 1.160 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment