Jak Ağacı

jackfruit, jak meyvesi

Jak Ağacı
Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yetişmektedir. Düşük rakımlı bölgelerde yetişmektedir. Dünyanın en büyük ağaçta yetişen meyveleri arasındadır. Yaklaşık çapı nadiren de olsa 25 cm’yi (10 inç) bulur ve ağırlıkları 35 kg’ye kadar çıkabilir. Tadı ananasa benzese de ondan daha yumuşağımsıdır ve daha az çekici bir lezzeti vardır.

Anavatanı doğu Hindistan olan bu meyve ağacının boyu 15 m. yüksekliğe kadar büyüyebildiği gibi, gövdesinin çapı da 1,20 m. ye ulaşabilir. Dalları yoğun ve yumuşak, yaprakları genç iken biraz tırtıllı, 10-20 cm. boyunda, oval şekilde olup, renkleri tatlı bir koyu yeşil, damarları ise açık yeşildir. Gövdenin alt kısımlarındaki kabuklar genellikle çatlamakta ve bu çatlakların altı pas renginde kızarmaktadır. Erkek çiçekleri yaprak aralarında, dişi çiçekleri ise kakao gibi ağaç gövdesinde ve yahut da kart dallarındadır.

Meyvelerinin uzunlukları 50-70 cm., genişlikleri ise 25-40 cm. kadar olduğu gibi, ağırlıkları da bazen 50 kiloya ulaşabilir. Meyvelerin renkleri cinslerine göre sarı, kırmızı ve mor arasında değişir ve dış kabuklarının üstlerinde kısa dikenler bulunur. (etarim.net) Bu meyvelerin eti yağlı ve tatlı bir lezzette olup ortalarında beyaz bir muhafaza içinde, ortalama 50 kadar da çekirdeği vardır. Bu çekirdekler, uzunca ve üstlerinde kuruduğu zaman sararan beyaz bir kabuk vardır. Denizden 1.000 m. yüksekliğe kadar yetiştirilebilen Jack ağacı, tropikler dahilinde kalmak şartıyla soğuğa karşı o kadar hassas değildir. En iyi, kuvvetli kumsal topraklarda yetişir ise de bazen çok zayıf topraklarda bile büyüdüğü görülür. (etarim.net) Jack ağacının üretme şekli tohumunun asıl yerine dikilmesinden ibarettir.

Bunu da oku :  Duku

Tohumlar ekildikten sonra yetişen ağaçlar beş sene sonra meyve verirler ve ortalama 100 sene kadar yaşarlar. Bu ağacın meyvelerinden başka çekirdekleri de ezilerek veya kavrularak yenir. Ağacın dal, ve gövdesinde bir yara açıldığı takdirde bundan bir süt (lateks) akmaktadır ki, bununla da kuş tutmak üzere ökse yapılır. Jack meyvesinin biri yumuşak, diğeri sert meyveli olmak üzere iki önemli cinsi vardır.

Jakfruit diğer adları
Jakfruit ,bo luop mi(Çin), jacquier (fransa), nanka (endonezya), jaca, yaka (ispanya ve portekiz), lanka (filipinler), kapiak (yeni gine), uto ni india (fiji),ulu initia (samoa), chakka, kanthal, kathar, panos(hindistan), jaca, jacca mole, jaca dura (brezilya), mit(vietnam), khanun, makami, banum (tayland).

Jackfruit nasıl tüketilir? Kullanım alanları nelerdir?
Çiğ, pişmiş ya da konserve olarak pek çok şekilde tüketilen jack fruitin kürleri de alternatif tıpta ilaç olarak çokça kullanılır.

? Asya mutfağının en çok kullanılan ürünlerinden olan jack fruit, patates ve fasulye ile beraber “curry” adında acılı bir yemekte kullanılır.

? Baharatlı yemeklerde ve tatlılarda kullanılabilen jack fruit, dondurma ve krema eşliğinde meyve salatalarına da eklenir.

? Jack fruitin kendisi gibi çekirdekleri de tüketmeye müsaittir. Hatta kavrularak ya da ezilerek tüketilen çekirdeklerin tadı çikolataya benzer.

Bunu da oku :  Rambutan

? Tohumları patates gibi pişirilerek yenen meyvenin, tohum kızartması da çok meşhurdur. Ayrıca tohumlar bazı yerlerde bakliyat olarak kullanılır.

? Konserve yapılarak tüketilebilen meyve, 60 hafta gibi uzun bir süreye kadar saklanabilir.

Alternatif tıp olarak, jack fruitin kullanımı;
? Ağacın dal ve gövdesinde bir delik açıldığı takdirde bundan lateks adında bir süt akar. Bu sıvı kuş tutmak için ökse yapımında kullanılır.

? Ülsere karşı mucizevi bir etkiye sahip olan jack fruit kürü, meyvenin yaprakları, mısır, hindistancevizi meyvesinin kabuğu ve yağı ile kavrularak yapılır.

? Yılan sokmaları ve beze oluşumunu engelleyen kür ise, meyvenin püresi ve sirke karıştırılarak elde edilir.

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 854 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment