Çerimoya

Çerimoya

Çerimoya
Çerimoya, Annona cherimola bitkisinin meyvesidir. Temelde Annonia ve roolinia diye iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Annona çeşidi en tanınan bilinen çeşidirdir. Asimina, Duguetia, Fusaea ve Porcelia ise bu meyvenin en çok bilinen türlerindendir. Meyvenin Annona türünün yaprakları 2–5 cm uzunluğundadır, buna karşın 7–15 cm uzunluğunda 6–10 cm genişliğinde yapraklara sahip türleri de vardır. Genellikle küçük bodur ağaçlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları ovaldir. Ağaç aşağı yukarı 7 metre boya sahip olup ufak gruplar halinde 6 yapraklı 2,3cmlik sarı, kahverengi tabanı mor benekli çiçekleri bulunmaktadır.

Meyveleri hafif oval, eğer, 10–20 cm uzunluğunda ve 7–10 cm çapındadır, yumuşak hafif yumruludur. Meyve eti beyaz olup, içinde koyu kahverengi tohumları bulunur. Tohumları toksik olup yenmez. Dünya’nın en lezzetli meyvelerinden biri olarak kabul edilmektedir. O kadar ki Mark Twain, Çerimoya’yı “insanların bilebileceği en lezzetli meyvelerden biri olarak tanımlar.”

Peru’da moşe yerlileri meyvelerini, tarımlarını ve sebzelerini sanatlarına yansıtmıştır, çerimoya’da hep seramiklerinde resmedilmiştir.

Çerimoya Özellikleri
Çerimoya tüm dünya da 2200 çeşidi olan bir meyvedir. Temelde Annona ve Rollinia olmak üzere iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte Asimina, Duguetia, Fusaea ve Porcelia da bu meyvenin en çok bilinen türlerindendir.

Bunu da oku :  Pepino

Meyvenin Annona türünün yaprakları 2-5 cm uzunluğundadır. Genellikle küçük bodur ağaçlarda yetiştirilmektedir. Yaprakları ovaldir.

Çerimoyanın Yetiştirildiği Yerler
Orta ve Güney Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde ve İsrail de yetiştirilmektedir. Meyvenin Annona türü, daha çok Amerika da tropik iklime sahip birkaç bölgede yetişmektedir. Özellikle ormanlık bölgelerde yetiştirilen Çerimoyalar 700-2400m rakıma sahip yamaçlarda daha verimli olmaktadırlar. Fakat özellikle Güney Amerika da 0-1500m rakıma sahip yerlerde de yetiştirilebilmektedir.

Florida, Belize ve Guatemala da Tikal, Canul, Sartenaya, San Pablo, Benque, Caledonia ve Chonox gibi adlarla bilinmekte ve tüketilmektedir.

Çerimoyanın Faydaları
Çerimoya, cildin saçların tırnakların diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmasında faydalıdır. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde idrar yoları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırıcı özelliği vardır. İhtiva ettiği B2 vitamini ile Migren türü baş ağrılarının önlenmesinde etkilidir. Ayrıca iştahı arttırır, hazmı kolaylaştırır.

Çerimoyayı Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyveyi taze olarak tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda tatlılarınızda, meyve salatalarınızda ve dondurmalarınızda lezzet katması için de kullanabilirsiniz.

Bunu da oku :  Gilaburu

Çerimoyanın Muhafaza Koşulları
Çerimoya, 6 °C de %85-%90 nem oranında 3-4 gün muhafaza edilebilen bir meyvedir. Çerimoya saklanırken bu hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır. Olgunlaşmayı hızlandırmak için kimi halde 1-2 gün 100 ppm etilende bekletme gibi olgunlaştırma muamelelerine başvurulmaktadır, bu sayede çerimoya meyvesi 5 gün içinde olgunlaşabilmektedir.

Çerimoyanın Besin Değerleri
Çerimoya, A,B1,B2,B3,B6,C,Kalsiyum,Demir,Protein ve Fosfor gibi çeşitli vitamin ve mineralleri bünyesinde bulunduran bir meyvedir.

Çerimoya bitkisi resimleri ve Çerimoya meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 299 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment