Tropikal iklim

Waterfall in the mountains, green forest

Tropikal iklim Tropikal iklim bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen iklim sınıflandırmasına göre yılın 12 ayı boyunca 18 °C (64 °F)’in altında bir sıcaklık gerçekleşmez. Günlerce yağmur yağabilir ve bu yüzden ciddi derecede seller oluşabilir. Bu iklim tipinde yıllık ve günlük sıcaklık farkı Ekvatoral iklime göre fazladır. Savan iklimi Ekvatoral iklim ile Çöl iklimi arasında kalan 10 ile 20 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Yıl boyunca sıcak olan bu iklim tipinde yağış grafikleri düzensizdir. Savan ikliminde yazlar yağışlı geçerken kışlar 30 derece dinamik yüksek basınç etkisiyle…

Read More

Muson İklim

muson yağmuru

Muson İklim Muson İklimi: Muson rüzgârlarının etki alanlarında görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 15 – 20°C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 10°C civarındadır. Yıllık ortalama yağış 2000 mm. dolayındadır. Yıllık yağışların % 85’i yaz aylarında düşer. Kış mevsimi kurak geçmektedir. Tabii bitki örtüsü kışın yaprağını döken, yazın yeşillenen ormanlardır. Yağışların azaldığı yerlerde ise savanlar görülür. Muson iklimi, Güney Hindistan, Güney Çin, Güneydoğu Asya, Japonya ve Mançurya gibi bölgelerde etkili olmaktadır. Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya’da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir.…

Read More

Tropikal Siklon

Tropikal Siklon

Tropikal Siklon Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km’den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr. Siklon; Atmosferde bir alçak basınç alanında hızla dönen rüzgârların oluşturduğu meteoroloji olayı, fırtınadır. Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sık sık meydana gelir. Ağustos, Eylül aylarında Antiller’de görülür. Batı Büyük Okyanus’unda Tayfun adını alır. Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları, Karayiplerin batısında görülür. Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezi’nde de sık…

Read More

Hint Okyanusu

Hint Okyanusu

Hint Okyanusu Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malezya Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu’nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu’ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu’ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20’sini kapsar. Afrika’dan Avustralya’ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir. Okyanus içerisindeki ada ülkeler Madagaskar, Komor Adaları, Seyşeller, Maldivler, Mauritius,…

Read More

Karayip Denizi

Karayip Denizi

Karayip Denizi Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu’nun alt havzası. Batı Yarıküre’de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika’nın kuzey, Orta Amerika’nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²’lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir. Güneyinde Venezuela, Kolombiya ve Panama kıyıları; batısında Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Guatemala, Belize ve Meksika’nın Yucatán Yarımadası; kuzeyinde Büyük Antiller (Küba, Hispaniola, Jamaika ve Porto Riko adaları), doğusunda Küçük Antiller zinciri (kuzeydoğudaki Virgin Adalarından, Güneydoğuda, Venezuela açıklarındaki Trinidad’a kadar uzanan yay)…

Read More

Dönence

Dönence

Dönence Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator’un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir. Bu enlemlerden yeryüzünün kuzey yarım küre de olanına Yengeç Dönencesi, güney yarım küre de Oğlak Dönencesi adı verilir. 21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bu gün, Kuzey Yarımküre’de yazın, Güney Yarımküre’de de kışın başlangıcı olarak sayılır, Güney Kutup Dairesi’nde (66° 33″ G…

Read More

Fiji Adaları

Fiji Adaları

Fiji Adaları Bugüne kadar ıssız adalarla ilgili birçok film, dizi izledik, birçok kitap okuduk. Televizyon programlarında ıssız adada yaşamanın nasıl bir şey olabileceğini gördük, -Ben olsam-lı cümleler kurduk. Şimdi, ıssız adaya giderken yanınıza alacağınız üç şeyi düşünme vakti. Çünkü Fiji de bulunan 322 adanın 106 sı ıssız ve doğal yaşam, gözle görülebilecek kadar uzağınızda. Yaklaşık bir yüzyıl boyunca İngiliz kolonisi olan Fiji, 1970 yılında bağımsızlığını ilan etmiş, Okyanusya da bulunan ve adalardan oluşan bir ülke. Yakın tarihinde yaşadığı birçok karışıklık, ülkenin turizmini olumsuz etkileyen bir durum olsa da Fiji Hükümeti…

Read More

Hawaii Adaları

Hawaii Adaları

Hawaii Adaları Hawaii Adaları; Amerika Birleşik Devletleri’nin 50. eyaleti; Büyük Okyanus ta takımada. Büyük Okyanus’un kuzeyinde yer alan adalar, ABD’nin Kuzey Amerika toprakları dışındaki tek eyaletidir. Yüzölçümü: 16.759 km2. Başlıca kentleri: Honolulu (merkez), Pearl City, Kailua, Hilo. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan çeşitli irili ufaklı adalardan oluşan Hawaii Takımadaları grubunun iki ucu arasındaki uzaklık 3.000 km yi bulur. 20 dolayındaki adaların en önemlileri güneydoğuda toplanmıştır. (Maui 729 km2, Oahu 608 km2, Lanai 140 km2, Niihau 73 km2, Kahooal ve 45 km2). Kuzeybatı uca yakın adaların bölümü boştur. Başkent Honolulu, Oahu Adası’ndadır. Volkanik…

Read More

Bora Bora – Tahiti Adaları

Bora Bora - Tahiti Adaları

Bora Bora – Tahiti Adaları Tam bir Güney Pasifik cenneti Tahiti üzerinden aktarmalı olarak ulaşımı yapılan Dünya’nın en güzel köşelerinden biri Bora Bora Adaları. Bora Bora Adaları Nerede ve Nasıl Gidilir? Sorularına cevaben diyebilirim ki sadece Tahiti üzerinden seferler düzenlenen adalar Fransız Polinezyası’ndaki Sosyete Adaları olarak da isim yapmış adacık gruplardır. Pasifik Okyanusunun mavinin her tonuyla oluşan muhteşem sularında bulunan okyanusun incisi niteliğindeki adalar; Bora Bora Adaları. Adalara yerleşimin ve yaşamın 4. yüzyıllarda Polinezyalı yerleşimciler sayesinde başladığı sanılıyor. 1722 de Avrupalıların keşfettiği adalar, 1822 de İngilizlerin Adaya gelip, protestan kilisesi…

Read More

Yeni yıla tropik adada girmek isteyenler

Tropik ada, havai fişekler

Yeni yıla tropik adada girmek isteyenler Son yıllarda tropik adalarda yılbaşı geçirme alışkanlığının artması Yılbaşı Maldivler Turlarına ilgiyi artırdı. Maldiv adalarının tercih edilmesinde THY’nin bu destinasyona direkt uçuşlara başlamasının rolü de büyük. 2015 yılına sayılı günler kala yılbaşı turları satışları hızla devam ediyor. Yeni yılı yurtdışında karşılamak isteyenlerin en çok tercih ettikleri bölgeler arasında Avrupa’da İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan ilk sıralarda yer alırken daha uzaklarda tropik bölgelerde yeni yıla girmek isteyenler daha çok Tayland, Malezya, Maldivler, Seyşeller, Mauritius, Koh Samui, Dominik Cumhuriyeti ve Küba gibi bölgeleri tercih ediyorlar. Tropik…

Read More