Paulownia Ağacı

Paulownia Ağacı

Paulownia Ağacı
Paulownia Çin’de doğal yayılma alanları bulunan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıkürede yaklaşık 24 milyon dekar arazide ara tarımda, peyzajda, sanayi ormanları ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır.

Ortalama ömrü 70 yıl olup, uygun şartlar sağlandığında 5-7 yılda kesime gelebilmekte ancak en ekonomik kesim zamanı 10. yıldır. Kesimi yapılan ağaç da ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmekte ve tek sürgün bırakıldığında hazır kök sistemi sayesinde hızla gelişip daha çabuk kesime gelebilmektedir. Burada dikkat edilecek nokta kesim yapılırken toprak seviyesinden yapılıp açılan yaranın toprakla kapatılmasıdır. Dolayısıyla bir kere plantasyon dikimi yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir.

Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25º, elongata-18º, fortunei ise –10º’ye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8º olduğunda gelişme başlar ve 24º-29º’de en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilir. Bu nedenle, kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir.

Bunu da oku :  Hangi Ağaç Hangi Bölgede Yetişir?

Çok hızlı büyümesi , güzel kokulu çiçekleri , dekoratif geniş yaprakları , düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erezyonu önleme kabiliyeti, Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde , parklarda ,fabrika alanlarında , çiftliklerde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.

Özellikleri:
? Yerinde Fidan haline geldikten sonraki 1. yılında 4-6 metre arasında boy verir.
? 8-10 Yılda kesime gelir ve 1 metreküp kereste verir.1 m 3 ünün fiyatı 200-220 $ dır
? Yaprakları % 11-15 protein içerdiğinden besicilikte hayvan yiyeceği olarak kullanılır.
? Çiçekleri bolca bal özü içerdiğinden arıcılıkta kullanılır.
? Kerestesi başta mobilya sanayi olmak üzere, doğramacılık, kontra plak oymacılık, kaplamacılık ve müzik aletlerinin yapımında kullanılır.

? Dikili olduğu alanlarda rüzgarı kestiği ve tarla yüzeyindeki buharlaşmayı azalttığı için verimde %15-30 artış sağlanabilir.(Kavak ağaçlarının arasında ara tarım yapılamaz.Paulownia da yapılır)
? Kerestesi bükülmeye, kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklıdır.
? Isı ve elektrik iletkenliği son derece düşüktür.
? Killi toprakları sevmez .Kumlu geçirgen topraklar idealdir.

? Dikilecek alanda taban suyu 1,5 metrenin altında olmalıdır. Taban suyu daha yukarıda olursa kök yapısı zarar görür.
? Yurdumuzda 3 türü yaygın olup bunlardan Fortunei –15, Elengota –15 Tomentosa ise –25 dereceye dayanıklıdır.
? Güneşi ve suyu çok sever. Gölgelik yerlere dikilmemeli, başka ağaçlarla gölgelenmemelidir.
? 5X5 5X6 4X5 aralıklarında dikilebilir.5X5 aralıklarında dikildiğinde 1 dönüme(1000 m2 )40 adet fidan dikilir. Tarla kenarına tek sıra dikim yapılacaksa 3 metre aralıkla dikim yapılabilir.

Bunu da oku :  Jakaranda

? İlk yıllarda azotlu gübrelerle gübrelemek verimi artırır. Gübre ihtiyacı yıllar geçtikçe azalır.
? Gerek hava kirliliğinin önlenmesi gerekse hızlı ağaçlandırılması gereken yerlerde ve peyzaj amaçlı olarak ta paulownia’dan yararlanılmaktadır.
? Yurt çapında hızla yasaklanan ve yasaklanması gündemde olan kavak ağaçlarına karşı çok iyi ve karlı alternatiftir.
? Bazı ülkeler stratejik olarak askeri alanlarda kamuflaj bitkisi olarak kullanmışlardır.
? Derin kök yapısı ile toprağı kısa sürede kavradığından erozyonu önleme de faydalanılır.
? Hazineden ağaçlandırmak amacı ile yer kiralandığında paulownia ağacı ile ağaçlandırma yapılabilir.

? Verim artışı sağlamak için rüzgar kesici ve aşırı güneş ışınlarını perdeleyici olarak kullanılabilir.
? Her 8-10 yılda bir gövdesi kesilerek tekrar fidan almadan çıkan sürgünlerle 7 defa ürün alınabilir.
? Ağacın beslenmesi toprağın 40 cm altından başladığı için hem ağaç araları traktörle sürülebilir, hem de ara tarım uygulaması yapılabilir.

? Geniş yaprakları ile çok büyük oranlarda co² çözümlemesi yaptığından kent alanlarındaki hava kirliliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
? Paulownia ağacı ile birlikte hayvancılık ve arıcılığın yanında ,yayla tavukçuluğu, hindi ve deve kuşu yetiştiriciliği de yapılabilir.

Bu konuyu oyla
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 296 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment