Jakaranda

Jakaranda

Jakaranda
Jakaranda Mimosifolia Jakaranda’lar acemborusugiller familyasındadırlar. Yurdumuzun Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde daha çok yetiştirilir. 15 m ye kadar boylanabilirler. 40-90 çiçekten oluşan yoğun salkımlar halinde gösteriştli hoş kokulu çiçekleri vardır. Bahçelerimizde örnek vurgulama bitkisi, kentlerde ise caddelerde ve yaya yolları boyunca gölge ağacı olarak 10 m arayla yerleştirilebilir. Saksıda yetiştirmek istediğinizde ise 2 m ye kadar boylanabilir.

Jakarandalar sıcak ve ılık iklimi sever. Dona karşı duyarlıdır. soğuk yerlerde yetiştiricilik yapmak istiyorsanız kapalı mekanlarda yetiştirebilmeniz mümkündür.

Budamaya elverişlidir. Bol güneş alan ve suyu iyi süzen verimli topraklarda iyi gelişme gösterir. Toprak nemli olmalıdır.

Jakarandalar tohumla üretimi ilkbaharda 16-21 derecelerde ısınmış toprağa ekimi suretiyle yapabilirsiniz. Ayrıca yazın sıcak havalarda gövde çeliklerinin daldırılmasıyla yapılabilmektedir. Bu işlemden sonra bolca sulama yapmanız gerekmektedir.

AçıklamalarYaprağını döken, özellikle kaliteli mobilya yapımında kullanılan odunu için tercih edilen bir ağaçtır. İnce narin yoğun yaprakları ve mor renkli salkım şeklindeki çiçekleri ile dekoratif bir ağaçtır. Ilıman iklimlerde daha iyi gelişir. Yaprakları karşılıklı, çift katlı bileşik tüysüdür. Çok sayıdaki dik ve sarkık durumlu çiçekler almaşık kümeler halinde bulunur. Ağaç yüksekliği 10 ile 25 metre arasındadır Çiçeklenme zamanı ilkbahar ve yaz mevsimidir. Vatanı Arjantin’dir.

Bunu da oku :  Hangi Ağaç Hangi Bölgede Yetişir?

Tam güneş, ılık ılıman iklim ister. Hava kapasitesi iyi biraz ağır derin, bereketli, rutubetli toprakları sever. Organik mineral besin maddeleri ve dikimden sonra adapte olana kadar ara sıra sulama ister. Zaman zaman biraz budamaya dayanabilir. Üretimi, ilkbaharda soğuk seralarda saksılara ekim yapılarak üretilir. Yetiştirilmesi kolaydır.

Jakaranda bitkisi resimleri ve Jakaranda meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 248 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Jakaranda

  1. Özlem

    meyve vermezler. bütün sahil bölgelerimizde yetişebilir.

Leave a Comment