Rambutan

Rambutan

Rambutan
Rambutan meyvesi, Uzak Doğu ülkelerinde oldukça sık görülüyor. Görüntüsüyle dikkat çeken rambutan meyvesi dış kabuğunda yer alan saçaklar sebebiyle farklı görünümlü bir canlıyı andırıyor. Uzak Doğu’da ‘Meyvelerin kralı’ olarak kabul edilen bu meyve, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlansa da tadıyla farklılık arayanlara tatlı-ekşi mayhoş bir seçenek sunuyor. Üstelik tadı ve görüntüsüyle olduğu kadar mucizevi faydalarıyla da krallık unvanının hakkını veriyor.

Rambutanın Özellikleri
Rambutan Anavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağaç olup 9 m. yüksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamayacak kadar sert olduğundan meyve emilmek sureti ile tüketilir. Rambutan’ ın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir.

Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamıyla tropik bir iklim istemektedir. Ancak Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektedir. En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan Rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir. Rambutan genellikle marcottage yöntemiyle üretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara göz aşısı yaparak da üretilebilir. Dikim aralığı 10 X 10 m.dir.

Bunu da oku :  Longan

Rambutanın Yetiştirildiği Yerler?
Tayland, Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretilmektedir.

Rambutanın Faydaları?
İçerdiği demir minerali sayesinde vücutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur. Demir seviyesi düşük olduğunda kırmızı kan hücreleri yeterince oksijen taşımayacağı için hücrelerimiz düzgün bir şekilde çalışmazlar.
Yapılan araştırmalar rambutanın anti-diyabetik bir besin olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla diyabet hastaları tercih edebilir
? Lif yönünden zengin olması hem kilo vermeye yardımcı olur hem de sindirim sistemini düzenler,
? Düşük enerji içeriği sebebiyle diyetlerde güvenle tüketilebilir,
? İçeriğinde yer alan bol miktarda A,C,K vitaminleri sayesinde kemik gelişimi için önemli bir meyvedir,
? Demir yönünden de zengin olan rambutan meyvesi anemi hastalarına destek olabilir.
? Yüksek miktarda C vitamini içeren rambutan meyvesi, sperm sayısını ve kalitesini arttırır,
? Vücuttaki hücre hasarlarını tedavi etmede önemli bir yardımcıdır,
? Vücuttaki kan dolaşımını düzenler,
? Cilt için çok iyi bir besin olan rambutan meyvesi, deride oluşan hastalıklara iyi geldiği gibi cilde doğal bir parlaklık kazandırır,
? Lif sayesinde kabızlık çeken kişiler için tercih edilebilir.
? 1 adedi yaklaşık 17 kalori olan rambutan meyvesini 2-3 adedini ara öğünde tercih edebilirsiniz.

Rambutanı Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyvesi içindeki çekirdeğine yapışıktır. Çekirdeğini yemeyiniz. Tatlı meyvesini ham olarak yiyebilir, kokteyllerinizde, meyve salatalarınızda, keklerinizde kullanabilirsiniz.

Bunu da oku :  Jambu

Rambutanın Muhafaza Koşulları?
6 ºC de %90 – %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

The rambutan is a medium-sized tropical tree in the family Sapindaceae. The name also refers to the edible fruit produced by this tree. The rambutan is native to Southeast Asia. It is closely related to several other edible tropical fruits including the lychee, longan, pulasan, and mamoncillo.

Rambutan bitkisi resimleri ve Rambutan meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 575 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Rambutan

  1. mahir b.

    benim ilacım rambutan meyvesi.. tşk ederim emeğinize sağlık çok yararlı bilgiler. izmir

Leave a Comment