Granadilla

Granadilla

Granadilla
Passiflora edulis, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin en yaygın olan türüdür. “Maruçya” olarak da adlandırılmaktadır.

Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için tropik bölgelerde ziraati yapılır. Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. Ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1 ilâ -2 derecelere kadar dayanabilmektedir.

10 cm. Çap büyüklüğe ulaşan çok renkli beyaz ve mor çiçekleri ile yaz boyu inanılmaz ve benzersiz bir göz ziyafetidir. Çiçeklerinin hafif naneli ananası andıran çok güzel bir kokusu vardır. Büyüleyici ve cezbedici çiçekleri, kelebeklerin uğramadan geçemedikleri görkemli bir renk cümbüşüdür.

Şatafatlı çiçekler en erken ilkbaharda açıp Haziran – Temmuz gibi meyveleri olgunlaşır. 2. çiçeklenme dönemi Temmuz ortasından sonra başlar ve sonbaharla birlikte, yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde, turuncu rengi meyvelere dönüşürler. Meyve dönemi de çok gösterişli ve renklidir. Meyveleri olgunlaşınca yenebilir ya da kokteyllerde ve meyve suyu karışımlarında kullanılabilirler. Çiçekleri ile yapılan çayın teskin edici yönü ile heyecanı yatıştırdığı ve stresi giderdiği söylenir. Güneşi çok severler ve bulundukları ortama tropik bir görüntü katarlar. Çiçeklerinin göz dolduran egzotik görüntüleri nedeni ile ayrıca Passiflora ailesinin en zahmetsiz ve kolay gelişen türü olması nedeni ile tüm dünyada çok popülerdirler.

Bunu da oku :  Ejder Meyvesi (Pitaya)

Granadilla Özellikleri
Granadilla, 19. yy’ın sonlarında Havaii’de üretilmeye başlanan ve daha sonraları tarihi gelişimi içerisinde Amerika’nın Florida eyaletinde de üretilen bir meyvedir. Granadilla’nın dış kabuğu turuncu renkte olup kabuğu düz bir yapıdadır. Yaprakları 8 – 20 cm uzunluğunda, 6 – 15 cm enindedir. Yapraklarının üst tarafı koyuya çalan yeşil, alt kısmı ise daha açık yeşildir.

Meyvenin içi çekirdekli bir yapıda olup, yenilen kısmı da bu çekirdekli kısmıdır.

Granadilla Yetiştirildiği Yerler
Granadilla, Orta Amerika ve Afrika ülkeleri ile Bolivya ve Peru da üretilmektedir. Meyve daha önceleri İsrail de üretilmeye çalışılmış ama buranın iklim koşullarının meyvenin yetişmesine imkan vermemesinden dolayı bu projeden vazgeçilmiştir. Yine – Yeni Gine’de üretiminin yapılabileceği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmış, Haiti nin dağlık yamaçlarında yetiştirilebileceği konusunda projeler oluşturulmuştur.

Granadilla Faydaları
Subtropikal bir meyve olan Granadilla, içerdiği Kalsiyum sayesinde kemik gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte ayrıca cildi diri ve sağlıklı tutma gibi özellikleri de bulunmaktadır.

Granadilla Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Çekirdeklerini yiyebilir, meyve sularınızda, tatlılarınızda, yoğurtlarınızda, dondurmalarınızda, kokteyllerinizde, salatalarınızda vs. ilave ederek, farklı bir lezzet ve görsel elde edebilirsiniz.

Bunu da oku :  Altın Çilek

Granadilla Muhafaza Koşulları
7 ºC de %80 – %90 nem seviyesinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Granadilla Besin Değerleri
C, B1, B2, B3, Keroten ve Kalsiyum açısından zengin bir meyvedir.

Granadilla bitkisi resimleri ve Granadilla meyvesi resimleri için tıklayınız

Bu konuyu oyla
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 446 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment